2 min

Etter trening: dyre produkter eller sjokolademelk?

Hva er best av de dyre produktene og sjokolade melk?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Alle som trener med mål om maksimale resultater har fått med seg at flytende næring etter trening skal være bedre enn fast føde.
Resonnementet er enkelt: flytende føde taes opp raskere enn mat som først må brytes ned.
Så langt er stort sett alle enige. Deretter kommer diskusjonen.

Hva slags flytende føde er best?

Spør man en forhandler av kosttilskudd og da spesielt såkalte karbodrikker vil de selvsagt fortelle om fordelene med deres produkt i forhold til andre produkter.

Er det egentlig noen stor forskjell på produktene eller klarer man seg helt enkelt med en budsjettvariant: sjokolademelk?

Gjennom årene har det blitt gjort flere studier for å sammenligne ulike typer "drinker" etter trening. Sammenligninger er gjort mellom tilskudd som inneholder maltodekstrin, glukose, fruktose og andre karbohydrater.

Tang et. al.  viste at så lite som 10 gram myseprotein og 21 gram fruktose etter trening, var nok for å sette i gang en økning av proteinsyntesen. Siden sjokolademelk (Oboy utblandet) inneholder 7,5 gram protein og 21 gram karbohydrater per glass vil ett glass være tilstrekkelig for å gi økt effekt.
Oboy inneholder kakao, sukker, druesukker, salt og vanilin. Druesukkeret er enkelt sagt et sukker som benyttes for gjenoppbygning av glykogenlagrene.
For å være sikker på at fruktose også inntas kan man enkelt komplettere med litt fruktjuice eller en frukt i tillegg.

Mange er ikke klar over at ulike typer sukker fungerer ulikt i kroppen. Blant annet er fruktose påvist å ha en bedre effekt på gjenoppbygningen av glykogen i leveren enn for eksempel glukose (Casey et al. Effect of carbohydrate ingenstion on glycogen resynthesis in human liver and skeletal muscle, measured by (13) C MRS: Am J Physiolo Endocrinol Metabol 2000 Jan; 278: E65-75)

Fordeler og ulemper ved sjokolademelk
Sjokolademelk kan være vanskelig å transportere med seg og holde kald. I tillegg er holdbarheten begrenset. Dets fordeler er den lave kostnaden og tilgjengeligheten.
Sjokolademelk er også "ufarlig" i de flestes øyne til forskjell fra tilskudd som har både tilhengere og motstandere.

Konklusjonen er relativt enkel fra all forskning: selv om karbohydratdrikker har marginelt bedre effekt er ikke alltid prisen verdt det for den enkelte. For utøvere med høye krav kan forskjellen være viktig, men for andre kan sjokolademelken være tilstrekkelig.
Som de sier: DRIKK MELK!

Publisert: 19.02.2009 KL. 12:48
Kategori: Ernæring

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Et studie som involverte 8 overvektige kvinner viste at de som inntok mat tre timer før trening hadde en merkbart høyere...
Etter en tid med slanking vil kroppen skru opp sitt behov for kalorier, noe som gjerne etterfølges av en økning i kalori...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.