3 min

Får du nok D-vitamin?

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

D-vitamin er viktig for  mange funksjoner i kroppen. Det kan forebygge sykdommer, forlenge livet(gjennom forebygging), føre til mer overskudd og forbedre treningsresultatene. Vi skandinaver er spesielt utsatt for lave nivåer pga demografiske forhold, men det viser seg at også enkelte grupper i samfunnet har større behov for tilskudd av D-vitamin enn andre.

Hvem har større behov?
Mennesker med svært lys hud tåler ikke sollys like godt som de med mørkere hud. Det viser seg at disse menneskene har for lave nivåer av D-vitamin fordi soleksponeringen er lavere enn for andre. University of Leeds i England gjennomførte en stor studie med 1200 deltakere med lys hudtype for å se på nivået av d-vitamin i blodet. 730 av dem hadde for lave verdier. Forskerne fant ut at for å få tilstrekkelig mengde D-vitamin fra solen måtte deltakerne ligge i solen i 6 timer i snitt for å oppnå tilstrekkelige verdier. I henhold til forskerne er tilstrekkelige verdier 60 nmol/L(nanomol pr. liter blod). I Norge sier man at tilstrekkelige nivåer er 90-100 nmol/L. Måleenheten er kanskje ikke så lett å forstå, men lavere nivåer enn 50 nmol/L fører med seg økt risiko for en rekke sykdommer som hjertelidelser, benlidelser og ulike kreftformer.

Det viser seg også at overvektige menn har større risiko for D-vitaminmangel enn kvinner. En ny norsk studie ledet av Line Kristin Johnson viser at overvektige menn har 40 % større sannsynlighet for å ha for lave verdier. Studie ble publisert i fagtidsskriftet European Journal of Clinical Nutrition tidligere i år. Man visste fra før at sykelige overvektige er disponert for lave verdier, men at forskjellene var så store mellom kjønnene er et nytt funn.

Forskerne vet ikke hvorfor menn er mer utsatte, men har en teori. Johnson uttalte følgende:

"Én årsak kan være at fettet behandler vitamin-D ulikt alt ettersom hvor på kroppen det sitter. Menn har jo mer fett rundt magen, mens kvinner har større fettlagre rundt rumpe og lår. Forskjeller i menn og kvinners kostholdsvaner kan også spille inn, sier Johnson, som håper at nye studier kan fremskaffe mer kunnskap om dette."

I Norge tror man at ca 60-70 % av befolkningen har for lave D-vitamin verdier. Spesielt nå mot vinterhalvåret er det viktig å være obs på dette, og spise fet fisk/ta tilskudd for å sikre optimale nivåer. For å vite eksakt hvordan det står til med egen d-vitamin status anbefales det å sjekke


Referanser:
(1) http://bodyodd.msnbc.msn.com/_news/2011/10/04/8127246-pale-people-need-vitamin-d-supplements-researchers-say
(2) http://www.nature.com/ejcn/journal/vaop/ncurrent/abs/ejcn2011140a.html

Publisert: 27.12.2012 KL. 02:49
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.