3 min

Gravid?

Folsyre, folat, folicacid, folacin - kjært barn har mange navn!
Dette B-vitaminet er uansett svært viktig i de tre første ukene av fosterutviklingen, og kvinner som planlegger å bli gravide bør ta tilskudd av folsyre fra allerede en måned før de planlegger graviditet.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Folat er et B-vitamin som er sentral i normal celledeling; det betegnes også som folacin, folinsyre eller folsyre. De første tre ukene av svangerskapet er en meget kritisk fase hvor det skjer en rask celledeling for dannelse av fosterets ryggmarg og hjerne. Uten tilstrekkelig folat, vil det kunne skje alvorlige misdannelser som medfører store handicap hos fosteret, eventuelt dødfødlser. Tilstanden betegnes neuralrørsdefekt og klassifiseres i flere undergrupper.

I Norge er forekomsten 60-70 pr år, og man forventer at antalle kunne vært halvert dersom kvinner tar folattilskudd som anbefalt. Resultater fra den Norske Mor og Barn undersøkelsen 2002-2003 viste at bare 10% av gravide kvinner brukte folattilskudd regelmessig som anbefalt. Myndighetene anbefaler alle kvinner som planlegger å bli gravid å ta folattilskudd.
400 mikrogram folat pr dag minst en måned før unnfangelse til minst 2-3 mnd ut i svangerskapet.
 

400 mikrogram folat pr dag

Kvinner med cøliaki bør være spesielt påpasselig med slikt tilskudd, ettersom deres lidelse disponerer for lave folatlagre.
Kvinner fra familie med hyppig forekomst av ryggmargsbrokk, er anbefalt sterkere tilskudd som fåes pr resept fra lege.

Folat finnes naturlig i mat som: dypgrønne bladgrønnsaker som spinat og brokkoli, men også sitrusfrukter, bønner og grove kornarter. Den kjemiske formen for folat som finnes i tilskudd er noe lettere tilgjengelig for kroppen, og mengden som inntas via mat kan ofte være for lav pga generelt lavt energiinntak og lavt inntak av aktuelle matvarer.


Folat har lenge vært forbundet med et næringsstoff som gir redusert kreftrisiko i en rekke organer, men dette synet er i ferd med å snu seg. Flere studier viser at folat gjennom kosttilskudd kan øke risiko for kreft i bla tykktarm. Det er viktig å merke seg at studier som finner slik sammenheng har blitt gjort på eldre (over 60 år) med hjertesykdom, og således ikke kan direkte overføres til friske, unge mennesker. Det er viktig å merke seg at man fortsatt har godt dokumentert effekt av folat for forebygging av ryggmargsbrokk, og derfor står fast ved anbefalingen for graviditet. Men i dag fråråder man andre som tar b-vitamin tilskudd for andre helseårsaker, for "sikkerhetsskyld" og for påståtte estetiske effekter på hud og hår å fortsette slik suplementering. Les mer hos Tv2 Nyhetene anno november 2009.

 

Publisert: 11.04.2013 KL. 05:46
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.