Hva, hvorfor og hvordan - En PT sine magiske ord
4 min

Hva, hvorfor og hvordan - En PT sine magiske ord

Få en bedre forståelse av øvelseutvalg og bevegelsesanalyse.
Publisert: 25.09.2023

Vi i AFPT er så privilegert og takknemlig over å ha fått utdannet flere tusen personlige trenere, i tillegg til de vi får fortsette å utdanne hvert år. I denne artikkelen vil jeg komme med et konkret tips til hvordan mine kollegaer og jeg i AFPT anbefaler studenter å bruke de tre magiske ordene for å gi andre og seg selv en forståelse innen øvelse- og bevegelsesanalyse.

  • Hva - Hvilken øvelse skal vi utføre

  • Hvorfor - Hvorfor ønsker vi å utføre akkurat denne spesifikke øvelsen

  • Hvordan - Vise hvordan vi ønsker at øvelsen skal se ut

Med hjelp av disse tre ordene har vi muligheten til å spille oss selv gode. Enten det er til kunder vi coacher, eller til oss selv. Dette anbefales å gjøre før hver øvelse. Når vi bruker disse ordene skiller vi ofte mellom PT hatten og fag hatten. Det vi mener med det er at det er en forskjell i hvordan vi beskriver øvelsen. Spesielt beskrivelsen av hvorfor.

Vil du lære mer om trening og helse? Bli personlig trener! Les mer og meld deg på her.

Hva

Når det kommer til hva, er det ganske “rett frem”. Vi forteller kunder eller oss selv hvilken øvelse vi skal gjennomføre. Så enkelt som “Nå skal vi gjennomføre knebøy..” eller “Neste øvelse vi skal gjennomføre er benkpress..”.

Hvorfor

Her skiller vi tydeligst mellom PT hatten og fag hatten. Hvis vi tenker at vi har på oss PT hatten, så handler det om å gi en enkel beskrivelse av hvorfor nettopp denne øvelsen er relevant på bakgrunn av målsetningen til kunden. Det kan være å velge knebøy fordi kunden ønsker å øke styrken i forside og innside lår, samt setemuskulaturen. Eller vi kan si “neste øvelse på programmet er nedtrekk så vi får jobbe med overkroppens bakside, siden vi jobbet med forsiden i forrige øvelse”. Legg merke til at med PT hatten så kommer vi med en enkel beskrivelse til mennesker som ikke behøver å kjenne til latinske navn og faglige uttrykk, men samtidig gi de en trygghet i at øvelsen vi velger har en mening.

Tar vi av PT hatten og på fag hatten, så ønsker vi mer vektlegging av de latinske navnene på muskulatur og faglige uttrykk. Denne måten å ordlegge oss på er relevant å bruke i studiehverdagen når vi skal lære pensum på en praktisk måte eller å øve frem mot praktisk eksamen. Hvor vi tidligere snakket om forside og innside lår. Bruker vi nå latinske navn som quadriceps (bestående av rectus femoris, vastus lateralis, vastus intermedius og vastus medialis, adduktorer (spesielt adductor magnus) og gluteus maximus. Vi nevner også bevegelsene som skjer i aktive ledd under en bevegelse. For eksempel i knebøy er hofte, kne og ankel aktive ledd og i bremsefasen (eksentrisk fase - på vei ned) skjer det en fleksjon i kne og hofte, i tillegg til en dorsalfleksjon i ankel. I arbeidsfasen (konsentrisk fase - på vei opp) skjer det motsatte, en plantarfleksjon i ankel, og ekstensjon i kne og hofte. 

Nysgjerrig på hvilke andre kurs og utdannelser du kan ta hos oss? Du finner en oversikt over alle våre kurs og utdannelser her.

Hvordan

Det siste vi kommer til er hvordan. Her viser og demonstrerer vi øvelsen. Med PT hatten så viser vi øvelsen og gir instrukser (ques) for at kunden kan utføre øvelsen så teknisk optimalt som mulig. For eksempel i benkpress så kan vi nevne grepsbredde, vinkel på albuene, skulderblad i kontakt med benk, og kroppens plassering i startposisjon. Med fag hatten gjør vi også det samme, men her fokuserer vi på å skaffe oss selv gode verktøy sånn vi som trenere kan lære bort øvelsen på en god og effektiv måte. 

Publisert: 25.09.2023 KL. 11:00
Kategori: Trening
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Skuldersmerter er en av de vanligste smertene i overkroppen, det er også normalt at det stråler ut i armen.
Mer spenst, mer eksplosivitet. Frivendinger er en del av løsningen...
Reverse hyper er en av de beste øvelsene for posterior chain og egner seg utmerket i de fleste treningsprogrammer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.