3 min

Kan 10 om dagen være bedre enn 5 om dagen?

Frukt og grønnsaker har helsebringende effekter. Er det bedre å spise mer?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Svaret er et rungende ”ja” skal vi tro en ny systematisk gjennomgang av 95 studier som så på sammenhengen mellom inntak av frukt og grønnsaker i forhold til kardiovaskulær sykdom, kreft og dødelighet. Gjennomgangen ble publisert i International Journal of Epidemiology. Fra tidligere vet vi at 500 gram om dagen er svært gunstig for forebygging av mange typer sykdom. Frukt og grønnsaker har vist seg å redusere kolesterol, blodtrykk og forbedre helsa til blodårene og immunsystemet. Dette er sannsynligvis på grunn av de komplekse nettverkene av næringsstoffer de inneholder. For eksempel inneholder de mange antioksidanter som kan redusere risikoen for DNA-skade og lede til en reduksjon i kreft-risiko. Hvor mye mer frukt og grønt kan være bedre enn 5 om dagen?

Hva fant de?

Forskerne fant en reduksjon i risiko helt opp til 800 gram per dag untatt reduksjonen i risiko for kreft som så ut til å stoppe ved 600 gram per dag. De estimerer at 5,6 millioner og 7,8 millioner for tidlige dødsfall i verden i 2013 skyldes et frukt- og grønnsaksinntak under 500 og 800 gram om dagen respektivt hvis de observerte sammenhengene er kausalt. Nesten 8 millioner færre dødsfall dersom alle hadde spist 800 gram frukt og grønt hver dag. Å spise 800 gram frukt og grønnsaker per dag kan redusere en persons risiko for å få slag med en tredjedel og redusere risikoen for hjertesykdom med 24%. Forsknings-teamet fant at epler, pærer, sitrus-frukt, salat og grønne blad-grønnsaker som spinat og salat samt grønnsaker som broccoli og blomkål kan hjelpe mot hjertesykdom, slag, kardiovaskulær sykdom og for tidlig død. Kreftrisikoen kunne reduseres ved å spise grønne grønnsaker som spinat eller grønne bønner, gule grønnsaker som paprika og gulrøtter samt broccoli og blomkål.

Konklusjon

Frukt og grønnsaker er assosiert med en redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft og dødelighet. Disse resultatene støtter at de statlige helseanbefalningene øker anbefalningene sine rundt inntaket av frukt og grønnsaker for å forebygge kardiovaskulære sykdommer, kreft og for tidlig død. Det er også verdt å merke seg at to tredjedeler av den voksne befolkningen ikke spiser den anbefalte minimums-dosen på 5 om dagen. Dette byr på noen utfordringer.

Praktisk take-aways

  • 800 gram frukt per dag ser ut til å være ekstra gunstig for å forebygge en del sykdommer
  • 800 gram kan være mye dersom du allerede ikke spiser spesielt mye frukt og grønt. Sørg derfor for å øke inntaket gradvis. Kanskje kan du ha som mål å øke det daglige inntaket med 100 gram hver dag annenhver uke slik at du får en bærekraftig utvikling
  • Vi må finne gode metoder for å få befolkningen til å spise mer frukt og grønnsaker enn de gjør per dags dato.

Referanser

  1. Aune, D, Giovannucci, E, Boffetta, P et al. (7 more authors) (2017) Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality – a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology. ISSN 0300-5771

 

 

Publisert: 15.06.2017 KL. 05:36
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.