1 min

Koffein: prestasjonsfremmende eller ikke

Er kaffe virkelig presatsjonsfremmende eller er det bare en myte?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Et stort antall studier ble gjennomgått for å finne om koffein har effekt på prestasjon i utholdenhetsidretter. Studiene som ble gjennomgått tittet på såkalt TIME TO EXHAUSTION for å se hvilke effekter koffeinet hadde. Selv om resultetene varierte mye fra studie til studie  (-0,3%-17,3%)  er det tydelig at koffein har en prestasjonsfremmende effekt i utholdenhetsidretter.
Den store variasjonen av resultater kan være avhengig av faktorer som timing av inntak, mengde og individuelle faktorer.

Konklusjonene er at koffein i moderate doser (3-6mg/kg) har ergogene effekter dersom inntatt før eller under trening. Best effekt oppnås dersom man ikke har inntatt koffein siste syv dager.

Kilder:
Ganio, MS, Klau, JF, Casa, DJ, Armstrong, LE and Maresh, CM:
Effect of caffeine on sport-specific endurance performance: a systematic review.
J Strength Cond Res 23(1): 315-324, 2009.

Publisert: 03.02.2009 KL. 07:06
Kategori: Ernæring

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Et studie som involverte 8 overvektige kvinner viste at de som inntok mat tre timer før trening hadde en merkbart høyere...
Etter en tid med slanking vil kroppen skru opp sitt behov for kalorier, noe som gjerne etterfølges av en økning i kalori...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.