2 min

Kostråd anno 2010

Reviderte kostråd for befolkningen lanseres innen kort tid.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Kostrådene for befolkningen i Norge lanseres i disse dager. Det gjenstår en liten gjennomgang av rådene før de offenltiggjøres, men de fleste er allerede klare:

Spis 5 om dagen. Fem porsjoner med frukt og grønnsaker anbefales. Et glass juice godtas som maksimalt en porsjon. Rapporter offentliggjort tidliger i år viste at frukt og grønt ikke hadde de store helsebringende effektene man har trodd, men at det fortsatt selvsagt anses som sunt.

Øk inntaket av fisk. Inntak av fisk bør oppgå til 300 gram i uken eller totalt 2-3 fiskemiddager og gjerne da fet fisk for å tilfredsstille kravene til flerumettede fettsyrer.

Poteten fjernet! Poteten anses ikke lenger som en matvare som kan inkluderes i "5 om dagen". Poteter er fortsatt sunt men kvalifiserer ikke til å få være med i kategorienunder "5 om dagen".

Rødt kjøtt fortsatt "farlig". Det anbefales fortsatt å redusere mengden rødt kjøtt i kosten grunnet det mettede fettet. Litt uklarheter råder rundt mengder, men anbefalingene om begrensning består.

Usikkert om egg. Egg er omdebattert og ingen klarer retningslinjer er lansert. Det varierer hvordan kolesterolet påvirker individet og derfor er det vanskelig å gi en klar anbefaling.

Kilder:

Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer i Norge, Nasjonalt råd for ernæring, 9.5.2010. Last ned PDF

Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet. Helsedirektoratet 2005

Publisert: 01.06.2011 KL. 01:09
Kategori: Ernæring

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Et studie som involverte 8 overvektige kvinner viste at de som inntok mat tre timer før trening hadde en merkbart høyere...
Etter en tid med slanking vil kroppen skru opp sitt behov for kalorier, noe som gjerne etterfølges av en økning i kalori...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.