3 min

Melk versus vegetabilske drikker

Er det sunnere med havredrikk og soyamelk?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Ulike varianter å velge mellom
De siste årene har det kommet flere varianter av ulike vegetabilske drikker på markedet som soyadrikk, havredrikk, rismelk og mandelmelk. Av ulike grunner er det mange som velger dette som et alternativ til tradisjonell kumelk. Noen velger disse drikkene på grunn allergi eller intoleranse, andre på grunn av at de spiser et vegetarisk kosthold uten dyreprodukter (veganere) eller fordi man rett og slett synes det smaker bedre. Vær klar over at hvis man har laktoseintoleranse kan man likevel inkludere melk- og meieriprodukter i kostholdet sitt. Det finnes flere laktosefrie og laktosereduserte alternativer på markedet.

Forskjeller
Mange omtaler de vegetabilske drikkene som «soyamelk» og «mandelmelk», men på kartongene og i markedsføringssammenheng er det ikke lov å kalle drikkene for melk. For å kunne si at en drikk er melk må man oppfylle flere ulike krav når det gjelder råvare, ferdigprodukt og fremstillingsmetode. Derfor vil produktene i butikken og i helsekostforretninger hete «soyadrikk», «rice dream» og så videre. Når det gjelder tradisjonell kumelk så har denne melken et naturlig innhold av flere viktige næringsstoffer som blant annet høykvalitets-protein, kalsium, jod og B-vitaminer. Innholdet av fett varierer fra de ulike kumelkvariantene og dette påvirker også kaloriinnholdet; jo høyere fettinnhold, jo flere kalorier. Men selv om innholdet av fett og kalorier varierer, så er det minimale forskjeller på innholdet av andre næringsstoffer. Unntaket er ekstra lett melk som i tillegg er beriket med vitamin D, men ellers så er innholdet av for eksempel protein, kalsium, B12 og jod relativt likt.

Det helhetlige kostholdet er viktigst
Om det er tradisjonell kumelk eller en vegetabilsk drikk som «er sunnest» vil være individuelt. Man må se på det helhetlige kostholdet og vi mennesker har også forskjellige smakspreferanser, og ikke minst ulike bruksområder for det spesifikke produktet. Næringsinnholdet mellom to ulike soyadrikker kan også være svært varierende. Hvis du ikke drikker melk er det smart å vite hva slags eventuelle næringsstoffer du eventuelt bør fokusere på å få i deg mer av, og dermed bruke dette som utgangspunkt når du velger blant vegetabilske drikker. Uansett så kan vitaminberikede vegetabilske drikker være et fint substitutt for dem som må holde seg unna vanlig melk. Sjekk ingredienslisten og sammenlign gjerne innholdet av tilsatt sukker, proteininnhold og mengden av eventuelle vitaminer og mineraler for å finne det mest næringsrike drikkeproduktet. For eksempel så finnes det «mandeldrikk» som inneholder kun 2 prosent mandler og mange vegetabilske drikker har vann og sukker som sine to første ingredienser i ingredienslisten. I ingredienslister blir den ingrediensen det er mest av listet opp først, og deretter følger de andre ingrediensene i synkende rekkefølge. Vær klar over at Mattilsynet advarer mot risdrikk for barn under 6 år på grunn av høyt innhold av arsen!

Kilde:
http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/drikke/aatvarar_mot_risdrikk_og_riskaker_til_barn

 

Publisert: 16.01.2017 KL. 05:00
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.