2 min

Nå kan du teste jodinntaket ditt

Dette mineralet er viktig for å ha en normal utvikling og forbrenning.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

«Som dere vet er det urovekkende mange som får i seg for lite jod. Nok jod er viktig for vekst og utvikling hos barn, og forbrenning hos voksne. Vi har laget en jodkalkualtor som gjør det enkelt for deg å finne ut om du eller barnet ditt får i deg nok jod», heter det en i pressemelding publisert i slutten av mars 2017, signert Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Verktøy
Tidligere i år publiserte Nasjonalt råd for ernæring en ny rapport om «Risiko for jodmangel i Norge». Rapporten viser at nordmenn får i seg altfor lite jod, og inntaket er spesielt lavt blant unge kvinner og gravide. «Den nye rapporten identifiserer et akutt behov for tiltak for å sikre adekvat inntak av jod», ifølge Nasjonalt råd for ernæring. Nå har Opplysningskontoret for Meieriprodukter lansert en jodkalkulator på melk.no. Denne kalkulatoren kan være et godt tips til deg og andre kollegaer som arbeider med kostveiledning og oppgaver knyttet til ernæring. Dette verktøyet kan også være verdifullt for kundene dine å sjekke ut. I kalkulatoren svarer man på spørsmål om hvor ofte du spiser ulike matvarer som inneholder jod. Til slutt får man et resultat om jodinntaket er noe du bør fokusere mer på eller om det tilfredstiller det anbefalte behovet.

Kilder til jod
Det var i juni 2016 at Nasjonalt råd for ernæring publiserte rapporten om «Risiko for jodmangel i Norge». Ifølge publikasjonen får nordmenn i seg altfor lite jod, og inntaket er spesielt lavt blant unge kvinner og gravide. ​​Det anbefalte inntaket av jod for voksne er 150 mikrogram per dag. Anbefalingene er noe høyere for gravide og ammende kvinner. Det anbefales at man ikke overskrider et daglig inntak på over 600 mikrogram. Ifølge Helsenorge.no vil et kosthold med fisk 2-3 ganger i uken og et daglig inntak av meieriprodukter dekke det anbefalte dagsbehovet for jod.

Her kan du se hvor mye jod enkelte matvarer inneholder:

Ett egg: 27 mikrogram
100 gram cottage cheese: 14 mikrogram
2 høvlede skiver gulost tilsvarende 20 gram: 8 mikrogram
2 høvlede skiver brunost tilsvarende 20 gram: 32 mikrogram
100 gram laks: 12 mikrogram
100 gram torsk: 185 mikrogram
100 gram fiskeboller: 54 mikrogram
100 gram kesam: 20 mikrogram
Ett glass melk tilsvarende 2 dl: 32 mikrogram

Kilder:
Matvaretabellen.no, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no)

Publisert: 05.04.2017 KL. 09:19
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.