6 min

Omega-3 forhindrer inflammasjoner og forbedrer restitusjonen

Det er stadig nye oppdagelser rundt hvilke effekter dette kosttilskuddet har på kroppen. Forebygging av en rekke sykdommer, effektivisering av fettforbrenningsprosesser, økt styrke og nå siste oppdagelse: Omega-3 forhindrer inflammasjoner etter tung eksentrisk trening!
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

 

I en studie(1) satt forskerne en gruppe deltakere på en dose omega-3 som inneholdt 2000 mg(1 gram) EPA og 1000 mg DHA – to typer fettsyrer som finnes i omega-3 fettet. Inntaket var dermed totalt 3000 mg og foregikk over en periode på syv dager. Forskerne benyttet to serier av biceps-øvelsen "preacher curls" der belastningen var 120% av 1RM(en repetisjon maksimum) og det eksentriske tempoet var 4 sekunder. Forskerne ville måle stølhet og inflammasjon/betennelses-tilstander i musklene. Dette målte de ved å måle hevelse av armene, testing av temperaturforskjeller i huden og testing av lokal betennelse. I tillegg skulle deltakerne gi tilbakemeldinger på stølhet og smerte i musklene.

Gruppen som tok Omega-3 supplement hadde ingen betydelig hevelse av armen, mens kontrollgruppen som gjorde den samme øvelsen uten inntak av Omega-3 opplevde betydelig hevelse og betennelses-tilstander i armen. Omega-3 gruppen opplevde mindre stølhet og smerter knyttet til øvelsen enn kontrollgruppen. I tillegg klarte omega-3 gruppen flere repetisjoner, hvilket resulterte i bedre resultater. Forskerne konkluderte med at dette funnet kan knyttes til den anabole egenskapen Omega-3 har på muskelvev. 

Mindre stølhet og smerter knyttet til trening er en fantastisk nyhet for aktive mosjonister og utøvere som vil maksimere resultatene. Ser vi mellom linjene vil en mindre stølhet og smerte bety raskere restitusjon fra hard trening, hvilket kan gjøre at muskelen er klar til trening igjen raskere enn uten dette kosttilskuddet. For personer som opplever store muskelskader eller strekker vil dette tilskuddet kunne gjøre at du kommer raskere tilbake der du var.

3000 mg er 1000 mg mer enn det norske myndigheter anbefaler. Personlig anbefaler jeg å øke inntaket ytterligere(ca 6000mg) for en normal mosjonist. Den enkle anledning er at studiene som viser forbedret kroppskomposisjon bruker en vesentlig høyere dose enn norske myndigheter anbefaler.

Den verdenskjente coachen Charles Poliquin anbefaler doser i området rundt 1-1,5 gram pr. % kroppsfett. Det vil si alt fra 6-45 gram. I ekstreme tilfeller der personer med svært høy fettprosent vil gå ned i vekt vil det være krunglete å bruke kapsler. De fleste kapslene på markedet inneholder 500mg, hvilket betyr at man må ta titalls kapsler for å komme dit Poliquin vil at inntaket skal være. Tran vil i slike tilfeller være et bedre valg.


Denne artikkelen er levert av Martin Norum

Publisert: 02.02.2012 KL. 12:49
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.