7 min

Paleo - Er steinalderkosthold det suverene?

Fordeler og ulemper med paleo
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hva er paleo og hva står det for?

La oss først ta en titt på hva paleo er og hva paleo metodikken går ut på:

Den paleolistiske perioden blir regnet å være fra for ca 2,5 millioner år siden til omtrent for 10 000 år siden. Det er blitt foreslått at det menneskelige genom (menneskers genetiske materiale) ikke har gjennomgått tilstrekkelig mutasjon og evolusjonær endring til at vi kan håndtere matvarene og matforbruket vi i dag har uten negative helsemessige konsekvenser.

Paleotilhørerne spiller på dette i stor grad og bruker det aktivt i markedsføringen og promoteringen av steinalderkostholdet. Robb Wolff – forfatter av flere paleobøker uttaler følgende som første info når man besøker hjemmesiden hans:

” The Paleo diet is the healthiest way you can eat because it is the ONLY nutritional approach that works with your genetics to help you stay lean, strong and energetic! Research in biology, biochemistry, Ophthalmology, Dermatology and many other disciplines indicate it is our modern diet, full of refined foods, trans fats and sugar, that is at the root of degenerative diseases such as obesity, cancer, diabetes, heart disease, Parkinson’s, Alzheimer’s, depression and infertility.”

Det er med andre ord ikke plass til så mange andre kostholdstilnærminger enn paleo i følge Wolff. Spørsmålet er om det faktisk finnes god vitenskapelig evidens for at det faktisk er slik at en del av matvarene paleotilhørerne mener man bør unngå faktisk burde unngås.
 

Ja og nei mat
Følger du et paleolistisk kosthold skal du holde deg til mest mulig naturlig mat. Helst også økologisk. Maten skal ikke inneholde sukker, kunstig søtning, smaksforsterkere eller gluten. Følgende matvarer er tillatt og ikke tillatt i et paleokosthold.

Tillatt:
- Kjøtt, fisk, fugl, egg.
- Frukt (helst lite og helst bær)
- Grønnsaker (ikke potet, auberginer, og mer)
- Nøtter (ikke nøtter med mye omega-6), kokosfett og olivenolje.

Ikke tillatt:
- Korn
- Melk
- Sukker
- Belgfrukter
- Alkohol og kaffe

Faktorer som utfordrer fundamentet Paleo er bygget på
Under en kostholdskonferanse i London med velrennomerte Alan Aragon ble paleo som emne tatt opp. Alan er for de som kjenner han ingen stor fan av paleo, og hadde flere kritikker mot fundamentet paleo baserer seg på:

- Det er umulig å universelt definere kostholdet til våre forfedre siden inntaket av forskjellige typer mat har variert avhengig av noe så logisk som tilgang på mat og geografisk tilhørighet.

- Flere nye arkeologiske funn utfordrer ideen om at korn ikke har vært en del av av et paleolistisk kosthold.

- Forskning som sammenligner paleo kosthold med lavfettkosthold har funnet større fordeler med paleo. Utfordringen er at forskerne ikke har matchet makronutrienter opp mot hverandre. Å sammenligne to type dietter uten at proteininntaket er matchet betyr problemer, siden dette spiller inn en vesentlig rolle for eksempel i metthetsfølelse og termisk effekt. Derfor kan man heller ikke isolere fordelene med paleogodkjent mat.Fordeler med paleo

Det er flere fordeler med paleo. Først og fremst at man spiser naturlig mat som sikrer et høyt proteininntak, gode kilder til fett og økt metthetsfølelse for mange som følger det. Paleo setter fokus på mange gode matkilder, og mange kan forbedre helsen sin betydelig ved å gå fra et dårlig sammensatt kosthold bestående av store mengder sukker og ferdigmat over til paleo. Paleo setter fokus på mat vi har fungert på i mange år og tar kosthold ”back to basics”. Det finnes også god vitenskapelig evidens for at matvarer som er tillatt i paleo er sunne for oss.

Ulemper/drawbacks med paleo
At mange kan forbedre helsen, gå ned i vekt og prestere bedre med paleo betyr imidlertid ikke at paleo per definisjon bør være det suverent beste for alle, slik det blir hevdet.

Mitt hovedproblem med paleo er følgende – Jeg er fundamentalt uenig i tankegangen om å fullstendig ekskludere matvarer. Spesielt matvarer det ikke finnes noen evidens for at man ikke bør ekskludere. Hvorfor skal man fullstendig ta vekk for eksempel melk og meieriprodukter, frukt og kaffe når det faktisk ikke finnes god vitenskapelig evidens for at friske mennesker som ikke lider av sykdommer som medfører spesielle hensyn påvirkes negativt? 

Hvem fikk bestemme hvilken del av kua vi kan spise? I et paleolistisk kosthold er det fullstendig lov å spise kuens muskler (kjøttet), men ikke melken som la fundamentet for veksten av de samme musklene. Logikk passer ikke inn.

Hvorfor skal en frisk person ikke kunne spise korn og belgfrukter? Hvorfor skal en frisk person som tåler gluten ta vekk gluten? Det finnes meg bekjent ingen kontrollerte studier av god kvalitet som faktisk viser negative effekter av disse to matkildene for friske personer.

Hvorfor skal friske personer som er aktive holde igjen på karbohydratinntaket? Mange lavkarboforkjempere (jeg ser selv flere fordeler for enkelte med lavkarbo) har en veldig enkel tankegang på overvekt som lyder som følger: Inntak av karbohydrater -> mer insulin -> vektlagring. Det er et resonnement som er veldig unyansert da det er mange andre faktorere en høye insulinnivåer som gjør oss fete. Karbohydrater er kroppens primære energikilde. Derfor kan det også synes noe spesielt crossfitfolk og andre treningsinteresserte skal følge et kosthold som holder igjen på karbohydratinntaket når den typen trening fostrer bruk av karbohydrater, selv om man definitivt også kan fungere greit på lite karbohydrater og mer fett.
 

Hva spiser menneskene som lever lengst her i verden?
Dersom paleo er det suverent beste og overlegent alt annet skulle det også bety at de menneskene på jorden som lever lengst og har den beste helsen følger paleo.  Det gjør de imidlertid ikke. Flere av de landene med beste helse og lengst levealder (Hellas, Costa Rica, Italia og Japan) spiser mat som ikke står i stil med hva som er lov ved paleo. Kostholdet består av:

- Mye olivenolje
- Frukt
- Korn
- Ris
- Fisk
- Melk
- Vin (ofte relativt mye)
- Kaffe og te brukes mye.

Oppsummering og kommentarer
Hvorfor se ting så svart og hvitt? Hvorfor så enten eller? Hvorfor kan ikke et kosthold som består av de tillate matvarene i paleo pluss ris, mer frukt, poteter, belgfrukter og meieriprodukter være minst like bra?

Den industrielle revolusjonen innebærte et høyere energiinntak kombinert med en nedadgående trend i fysisk aktivitet, men denne faktoren ser det ikke ut til at paleofansen tar høyde for. Akkurat dette blir regnet som den suverent viktigste årsaken til at vi er overvektige. At vi også spiser flere ting som ikke er bra for oss er det ingen tvil om, men forholdet melom mengden energi inntatt og mengden energi forbrukt er den største bidragsyteren.

Jeg synes ikke man skal ha "tillatt" og "forbudt" mat, men heller få folk til å spise mer av det bra majoriteten av tiden og fremdeles tillate noe av det som ikke er regnet som perfekt dersom målet er at kostholdet skal være bærekraftig. Det er faktisk der de fleste bommer. Blir ting for lite levedyktig finner vi noe annet og kommer ut av rytmen igjen.

Paleo har masse bra ved seg, men begrenser hva du kan spise nærmeste uten vitenskapelig grunnlag.
 

Publisert: 13.11.2013 KL. 04:35
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.