3 min

Taco, taco, taco...

Fredag er "tacodagen" over alle andre. Er dette bra mat eller dårlig mat og kan man gjøre smarte valg for at man både kan kose seg maksimalt OG spise så sunt som mulig?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

"Ikke før på freda´n...". Nå retter dette seg sikkert til en litt annen setting, men fredag er "Taco dagen". Ihvertfall for mange. Siden det for mange oppleves som en konflikt i det å  være sunn og å kose seg samtidig skal jeg forsøke å slå hull å denne boblen.

Fakta er enkelt: taco er så sunn eller så usunn som du velger selv. Det er ingen automatikk i at taco er usunt og heller ikke at om det er sunt. Man kan alltid kose seg, det handler bare om å ta smartere valg.

Om vi begynner i bunnen:

Selve lefsen finnes i utallige varianter og om man ønsker det smarteste valget (i sunnhetens øyne) så velger man en fullkornslefse. Dette er faktisk bedre enn helt OK og den tynne lefsen er i tillegg ikke så full av kalorier så man kan spise den med god samvittighet.

På lefsen har man jo kjøtt, kylling og grønnsaker. Om valget her faller på enten kyllingfilet som man steker selv eller på karbonadedeig så har man det beste alternativet. Kjøttdeig inneholder merkbart mer fett enn karbonadedeig så det smarteste valget er som sagt de to første alternativene. Av grønnsaker er det bare fantasien som stopper deg. Ytterst få har vel problemer med å forstå at grønnsaker, rene grønnsaker som er oppkuttet, er sunne alternativer så her er det bare å lesse på.

Så kommer vi til rosinen i pølsa, eller sausen som det heter. Det er jo ikke pølsa man bli tjukk av men sausen....

Egne tacosauser kan man lage med knuste tomater, ananas og krydder etter ønske om man ikke velger de ferdige sausene. Her er det også relativt enkelt å lage en sunn variant. Ja, du må åpne boksen og blande det selv men det minuttet det tar er vel verdt det.

På toppen av dette har de fleste av oss litt annet tilvalg. Guacamole og eventuelt rømme. Guacamolen, om man moser egne avocadoer og krydrer selv er sunt fett og helt uproblematisk. Utfordringen ligger i mengden. Litt avocado er sunt, men om det er avocado med kjøtt eller omvendt spiller en rolle i både kaloriene du får i deg og sunnhetsgraden.

Så må man jo alltid ha litt rømme...eller mager kesam. Mager kesam smaker relativt likt som rømme og er et mye bedre alternativ enn rømmen om man ser på kaloriene. Tilogmed gresk eller tyrkisk yoghurt er mye bedre alterativer.

Ders er du. Fredag kan være "taco dagen" fortsatt, tilogmed for den som ønsker å være sunn. Det behøver ikke engang å påvirke kostholdet ditt i negativ retning overhode så lenge amn gjør noen smarte valg.

Tiden det tar? Det vanlige kvarteret....

No ecxuses...

Om du i stedet velger å ha de dårligste altarnativene er det jo nettopp det, et valg og da er det jo ingen vits å lese denne allikevel eller hva...?

Vil du lære mer om kosthold?

 

Publisert: 06.02.2015 KL. 11:15
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.