1 min

Verdens sunneste matvarer: Epler

"An apple a day keeps the doctor away".
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Dette er vel en av de få klisjeene som faktisk viser seg å være sanne. I henhold til Dr. Dharma Singh Kalsa, har mennesker som spiser et eple om dagen 32 % lavere riskiko for hjerteinfarkt.

Epler inneholder blant annet quercetin, et flavonoid som motvirker veksten av kreftceller i prostata i henhold til et studie utført av Mayo Clinic i 2001. Fytokjemikaliene i epleskallet kan også motvirke vekst av kreftceller i colon.

Av antioksidanter så innholder epler i tillegg til tidligere nevnte quercetin. catachin, phloridzin og annet. Dette setter epler høyt opp på listen når det gjelder matvarer med høyt innhold av antioksidanter.

Flere studier, blant annet Nurses` Health Study pvåiser epler sine setrke antioksidante egenskaper. Et eple og pære om dagen ga en redusert risiko for lungekreft. Også astma og epler har en sammenheng: mer epler, mindre astma. Dette i tillegg til studier fra Finland som påviser redusert forekomst av diabetes type 2 ved inntak av epler og studier fra Brasil som viser vektreduksjon i sammenheng med inntak av epler.

Epler inneholder pektin et løselig fiber som kan senke LDL kolesterol. Og, selv om epler har litt sukker i seg kommer sukkeret "innpakket" i 5 gram fiber.

Glykemisk indeks på epler er relativt lavt og med et kaloriinnhold på rundt 80 per eple er epler virkelig et av verdens sunneste matvarer.

Kilde: Jonny Bowden, The 150 Healthiest Foods on Earth

Publisert: 03.03.2009 KL. 06:48
Kategori: Ernæring

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Et studie som involverte 8 overvektige kvinner viste at de som inntok mat tre timer før trening hadde en merkbart høyere...
Etter en tid med slanking vil kroppen skru opp sitt behov for kalorier, noe som gjerne etterfølges av en økning i kalori...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.