1 min

Verdens sunneste matvarer: havregryn

Havregryn har en plass på alles liste over sunn mat.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Havregryn er en fantastisk kilde til fiber og inneholder en miks av ufordøyelige (45%) og fordøyelige (55%). Det fordøyelige fiberet betaglukan gir havregryn en av de store fordelene.

Betaglukaner er en type polysakkarider som reduserer kolesterolet og reduserer risikoen for hjerte- karsykdom. Betaglukaner forbedrer også immunforsvaret mot bakterielle infeksjoner. Dette gjøres ved at det aktiviserer makrofager, spiserceller, som fråtser i bakterier og sopp.

Havregryn har også lavt glykemisk indeks og gir dermed liten effekt på blodsukkeret.

Havregryn har mer protein enn de fleste andre poplulære kornsorter og inneholder fosfor, kalium, selen, magnesium og jern.

Det negative med havregryn er at det er to typer som bør unngå det. Først de glutensensitive. Cøliaki er en sykdom, men det er mange som er intolerante mot gluten uten å ha fullversjonen cøliaki. Både hvare, rug, hvet og bygg inneholder alle gluten. Den andre gruppen er de som har urinsyre problematikk som gikt og nyrestein. Havre inneholder puriner som brytes ned til urinsyre i kroppen.

 

Den beste typen er de store grove havregrynene og 5-minutters variantene bør unngås da de oftest er fulle av sukker.

Publisert: 07.06.2011 KL. 01:04
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.