2 min

Verdens sunneste matvarer: Mandler

Mandler er en av de eldste nøttene som er dyrket og har mange helsefordeler.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Når mandler benyttes i moderasjon kan de hjelpe til med fettreduksjon.
Epidemiologiske studier som Nurse`s Health Study, The Adventist Health Study og flere viser at de som spise mest nøtter også har den laveste BMI.
Selvsagt; mandler inneholder både kalorier og fett og du kan ikke spise to tonn om gangen og forvente å gå ned i vekt, men forskning viser at fett er veldig mettende og spist i moderasjon kan de hjelpe deg å gå ned i vekt.

En undersøkelse viser at ved isokalorisk inntak der en gruppe spiste 520 av disse kaloriene fra mandler, gikk disse mer ned i vekt en den andre gruppen som hadde samma kaloriinntak. I preliminære forsøk viser det seg også at celleveggene i mandler delvis begrenser mengden fett tilgjengelig for opptak og absorbsjon.

I tillegg til fettreduksjon er det mange årsaker til å inkludere mandler i dietten. Blant annet ble det i juli 2003 bekreftet at: "å spise 40 gram mandler om dagen som en del av en diett kan være med og begrense risikoene for hjerte- og karsykdom". Det finnes mange studier som også viser en reduksjon på mellom 5.3 og 7,2 % i totalkolesterol- og enda viktigere - en reduksjon på 6.8-10% av LDL kolesterolet.

Mandler inneholder mye enumettet fett som har gode effekter på reduksjon av risikofaktorer knyttet til hjerte- og karsykdom.

I Lyon Diet Heart Study viste det seg at av de som fikk hjerteinfarkt mellom 1988 og 1992 var det en 70% lavere frekvens av hjertesykdom hos de som ble satt på middelhavsdietten, rik på enumettet fett, kontra kontrollgruppen som ble satt på standard post-infarkt diett. Ikke bare det, men den totale dødeligheten var 45% lavere.

Resultatene var så imponerende at forsøket ble stoppet tidligere av etiske hensyn og alle ble satt på middelhavsdietten, rik på enumettet fett, som finnes i mandler.

Mandler inneholder 6 gram protein pr 30 gram og omtrent 3 gram fiber, i tillegg til 80 mg kalsium.
Siden den inneholder så godt som ingen karbohydrater er det også en matvare som kan egne seg godt for diabetikere og de som behøver å kontrollere blodsukkeret.

Publisert: 02.07.2011 KL. 12:34
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.